9 tipů, jak najít více času na čtení

ikona_autora_kris Kristýna
14. 10. 2022 • 4 minuty čtení

Ano, syslím si věci. Nejčastěji tedy knihy. V knihovně, i v seznamech „Chci si přečíst“. Postupně tato čísla začínají převyšovat počet těch přečtených. No, a co si budeme povídat, stejným dílem se zvyšuje i můj stres. Znáte to: Je mi 30, jak mám stihnout přečíst všech 936 knih a ještě k tomu spát, pracovat, mít děti…? 

Pokud vám někoho (vás) připomínám, věnujte mi 4 minutky. Pohodlně se usaďte, srkněte si kávy a čtěte dál.

TBR

1. Rozvíjejte se

Nehledě na to, jaké žánry máte rádi, čtení má na vás ohromný vliv. Psychicky prospívá, zabaví, vy zároveň odpočíváte, rozšiřujete své obzory a rozvíjíte slovní zásobu. Čas věnovaný knihám = investice do sebe. Proto si zkuste uspořádat běžný čas tak, abyste alespoň 15 minut denně četli. Bez výmluv.

2. Nebaví? Ať táhne!

Dobrá, nebudu příliš teatrální a řeknu to jinak: pokud vás kniha neoslovila a nechce se vám do ní, odložte ji. Bez výčitek. Klidně po 10 nebo i 100 stranách. Protože jinak vám bere energii podobně jako upovídaná spolužačka ze základní školy, kterou potkáte po 16 letech v autobuse. Spolužačku odložit nemůžete, ale knihu ano. Možná se k ní vrátíte za několik let a přinese vám lepší užitek, ale teď si raději udělejte prostor na nějakou, se kterou bude radost trávit čas.

3. Nehltejte

Oblíbená rada mojí babičky se ukázala přínosná i při čtení. V téhle aktivitě se z dobrého důvodu nesoutěží na olympiádě. Ani se jako dárek ke každé knize neprodávají stopky. A víme proč? Pokud knihu jen rychle přeletíte očima, nezískáte z ní takový požitek, jako když necháte sdělení mezi řádky pěkně vyznít. Přesně takhle je to jednoduché.

4. Knihu mějte vždy po ruce

Je jisté, že se 800 stránkový Harry Potter a Fénixův řád do kabelky nevleze (skandální), ale na menší titul, čtečku knih nebo mobil se najde místo vždy. Jsem milovník klasických papírových knih, ale mimo domov se e-kniha stala mou nejlepší kamarádkou. Od té doby, co jsme se seznámily, se každá chvíle strávená čekáním ve frontě a každá cesta hromadnou dopravou stala časem pro čtení.

5. Nie, radšej knihu

Výzkumníci spočítali, že lidé průměrně tráví na sociálních sítích 165 minut denně. Sto-šedesát-pět-minut! Kdykoliv máte ve zvyku otevřít oblíbené sociální sítě, zkuste raději otevřít aplikaci s e-knihou a přečíst si 3 až 5 (set) stran oblíbeného čtiva. Já takhle vyplňuji čas například i při přípravě kávy, na poště, v mini pracovní pauzičce, před začátkem schůzky, na záchodě…

6. Audioknihy

Audioknihy jsou, podobně jako e-knihy, v nemilosti. Mnoho lidí je považuje za švindl. Neprávem. Myslím si, že je mnohem lepší nápad pustit si v autě audio knihu, než si přes volant otevřít knížku. Nenáročně si tak můžete zpříjemnit cestu do práce, usínání, vaření, uklízení nebo procházku. Když sečtu všechny tyto časy, získáte třeba 3 hodiny času na knihy navíc.

Zalozka

7. Usínejte s knihou

Nejkrásnější večery pro mě jsou, když je trávím se svou láskou. Znáte to, uvelebit se, dotknout se, přičichnout a začíst se do právě rozečteného příběhu. Nejen, že je takový společně strávený čas velmi příjemný, ale také prospěšný vašemu spánku a následnému startu do nového dne.

Vezmu to hezky od začátku, tedy od večera. Je zvykem sledovat oblíbený seriál nebo novinky na sociálních sítích. Jenže modré světlo zářící z obrazovky a displeje telefonu ovlivňuje oči, spánek i soustředění. Hůře usínáme, častěji se v noci budíme a nespíme tak hlubokým spánkem, jak bychom potřebovali. To vše ovlivňuje náš následující den. Jsme méně soustředění a více unavení. 

Když místo telefonu kouknete do knihy, prospějete si. Pouhých 5 stránek před spaním znamená za rok 1825 stran, což je asi 5 přečtených knih o průměrném počtu 350 stran ročně.

A jako bonus vás čtení příjemně unaví a vy rychleji usnete.

8. Pomalé ráno

Po zazvonění budíku chvatně vybíháte z postele čistit zuby, chňapnout po jablku a hybaj do práce? Napadlo vás někdy nastavit budík o pouhých 30 minut dřív, přečíst si pár stránek, protáhnout se, u stolu si vypít čaj a pak až se v klidu nachystat? Vyzkoušejte to a sledujte, co se s vámi pak psychicky děje. Nemáte zač.

9. Čtěte, co chcete

Čtecí kruh uzavírá poslední tip, který navazuje na ten první. Nečtěte knihy jen proto, že jsou oblíbené u ostatních. Ponořte se do žánrů, které baví vás a nestyďte se za ně. Čtení je láska, měla by vás nabíjet energií a radostí.

 

Budu ráda, když nám napíšete do zpráv na instagramu, jestli vám dnešní tipy pomohly a jestli jste některé z nich vyzkoušeli. Prozatím vám od srdce přeji více času na čtení!