Jak se držet svých čtenářských předsevzetí?

ikona_autora_kris Kristýna
15. 1. 2023 • 3 minuty čtení

Máte pocit, že jste pozadu v plnění novoročních předsevzetí? Že děláte všechno, co je ve vašich silách, a přitom je to pořád málo a nestíháte?

Pak čtěte dál. Prozradím vám, jak dosáhnout svých čtenářských cílů a cítit se přitom klidně a vyrovnaně.

1. Netlačte na sebe

Možná jste si nastavili laťku příliš vysoko. Pokud se chcete úspěšně držet svých předsevzetí, buďte realističtí ohledně toho, kolik energie máte v jeden den.

Lidé přeceňují, co mohou zvládnout za jediný den, a podceňují, co mohou dokázat během celého života. ~ Bill Gates

Nestanovujte si cíle, které je pro vás nemožné dosáhnout. I ty zdánlivě nevinné jako „Každý den budu hodinu číst!“

Hodina denně se dá silou vůle dodržet. Jdete později spát, přeskočíte nějaké jídlo, nezavoláte babičce... Ale když kolem projde dítě se špagetovými dredy místo vlasů, tak přece jen odložíte knihu a se špatným pocitem na předsevzetí ser… iózně rezignujete.

Zkuste své kroky k cíli dělat co nejmenší. Tak nízké a směšné, že není prostor selhat. „Každý den přečtu jednu stránku.“

Většinu dní přečtete více. A i když bude den přeplněný povinnostmi, jedna stránečka se vleze vždycky. Pohladí vás po duši, že máte splněn dnešní cíl, a neukrade vám víc než pět minut času.

Slib

Některé sliby raději nedávat. Hrdinové téhle knížky by mohli vyprávět. 

2. Cesta je cíl

Možná se pro vás stalo přirozené louskat každé tři dny jednu knihu a svůj TBR seznam odrovnávat jako Voldemort nepřátele.

Máte z toho radost? A dokázali byste mi povyprávět nosnou myšlenku knihy, kterou jste četli minulý týden?

Naše společnosti vytváří čím dál větší tlak na výkon. Velké, vznešené cíle vyžadují číst ohromné kvanta knih, až mění odpočinkovou záležitost v závodní pole.

Teď si možná říkáte: „A jak mi tohle pomůže splnit mou výzvu?“

Správně, možná vás trošku brzdím. Snažím se jen knihy oprášit od stresu, aby vynikl prapůvodní důvod číst: přinést si do života radost, klid a únik z reality.

Pomalejší a vědomé čtení prohlubuje zážitek, díky kterému máme chuť knihy dlouhodobě zařazovat do našich denních aktivit. 

Slib

Čtení bylo vymyšleno jako balzám na duši, ať už čtete thrillery nebo osobní dramata.

3. Metoda cukru a... dalšího cukru

Je důležité se za každý úspěch odměnit. (A po neúspěchu se něčím hýčkat.)

Nejlepší je odměnit se ihned poté, kdy dosáhnete cíle, aby si vaše hlava spojila dobré pocity s tím, co se vám povedlo. Takhle pro vás bude snazší motivovat se v budoucnu, aniž by to vyžadovalo příliš námahy.

Jakou si zvolíte odměnu, je pouze na vás. Už dlouho toužíte po hrnečku, který vám mluví z duše? Když na týden omezíte slídění přátel na sociálních sítích a místo toho přečtete knihu, která už půl roku pláče na nočním stolku, hrneček si zasloužíte (a dokonce k němu dostanete i dárek: Tomovu knihopolskou povídku, kterou budete chtít číst stále dokola).

Existuje mnoho způsobů, jak se držet svých cílů. Třeba moje máma by vás posadila ke stolu a neodešli byste, dokud byste tu knihu nepřečetli celou do posledního drobku. Tím se ovšem neinspirujte. Je důležité, aby vám "donucování" bylo příjemně. Aby vás hřál dobrý pocit z toho co čtete, jak často čtete a kolik toho čtete. 

Ponořit se do knih je nádherná věc. Přeji vám čas na klidné chvíle a plnou pozornost při čtení. 

Přijďte do naší Knihopolské klubovny na facebooku. Podělte se o své čtenářské výzvy, progres, úspěchy i motivaci. Čekám tam na vás.

Vaše Kris