Rok za námi, rok před námi

ikona_autora_tom Tom
31. 12. 2022 • 5 minut čtení

Můj milý deníčku,

no, nekoukej na mě tak vyčítavě. Já vím, že už je to rok, co jsem do tebe psal naposledy, ale víš, jak to chodí. Sotva odzvoní konec směny, vrháme se s výkřikem „Jánatojebuadů!“ z oken kanceláří a míříme do té naší malé knihopolské dílničky, kde se snažíme dělat knihodrakům radost, dokud slunce nezmizí za obzorem.

Ale víš ty co, můj papírový příteli? Já to všechno doženu! Povím ti, co se nám přihodilo v uplynulém roce a vezmu to hezky měsíc po měsíci.

Leden

Po Vánocích jsme přibrali. Tedy nejednom v pase, ale hlavně jsme přibrali novou místnost. Už jsme se nemohli vejít do jedné, a tak jsme si u správce budovy vyprosili ještě prosklený přístavek, se kterým naše dílna sousedí. Je maličký a je v něm zima, ale je náš!

Možná si vzpomínáš, milý deníčku, že jsme v roce 2021 tiskli jen bíle nebo černě. V lednu jsme udělali krok vpřed a začali tisknout v odstínech šedi. (A umíme jich víc než padesát!) Konečně jsme tak mohli dodat vlku opravdový měsíc

Únor

Náš první Valentýn jsme oslavili zbrusu novou svíčkou, která na sobě nese epilog všech pohádek – žili šťastně až na věky. Brzy jsme se naučili, že tuto svíčku zákazníci pro její sladkou vůni buď ze srdce milují nebo ze srdce nenávidí. Žádný z nich na ni ale nikdy nezapomene. 

Březen

Známé přísloví říká, že se má v březnu vlézt za kamna. Jenže my v Knihopolisu nevěříme na pranostiky (a navíc topíme ústředním topením), takže jsme provedli pravý opak – vyrazili jsme ven za našimi knihodraky a knihodračicemi. 

Vůbec poprvé jsme totiž rozbalili svůj stánek na Knižním festivalu Ostrava. Mohl bych ti, můj drahý v kůži vázaný kamaráde, z těch dnů vyprávět nejednu vtipnou historku, ale naštěstí nemusím, protože už jsem to udělal.

Na festival jsme přivezli i náš první keramický hrnek a nové barvy triček. Zároveň jsme se naplno opřeli do barveného tisku, a tak jsme mohli vytvořit třeba takovouhle krásu.

A víš co? V roce 2023 to na ostravském knižním festivalu rozbalíme znovu!

Knižní festival Ostrava 2022

Jedna momentka z Knižního festivalu Ostrava i s naší skvělou Niki. Vpravo Mr. Bean.

Duben

Jen co jsme odeslali do světa poslední objednávky z festivalu, už jsme zase přemýšleli nad tím, co bychom mohli vymyslet nového pro naše zákazníky. V dubnu tak spatřil světlo světla Knihopolský věrnostní program a já ti tady můžu s hrdostí napsat, deníčku, že už je pár takových knihodraků, kteří dosáhli na tu úplně nejvyšší slevu.

Květen

Byl máj, lásky čas, a my jsme si splnili sen, který jsme nesměle nosili v hlavách už od prvních dnů Knihopolisu. Ten by totiž nikdy nebyl pravým Městem knihomolů, kdybychom nezačali prodávat také knihy! Jakkoli je naše nabídka skromná, můžeme se chlubit tím, že jsme každou knihu osobně vybrali a považujeme si za čest prodávat.

Kromě Města králů. To jsme do nabídky přidali, poněvadž jsem dlouho a usedavě brečel Michalovi pod balkonem. 

Červen

Na krásných pět dnů jsme vyměnili Matičku poddolovanou za Matičku stověžatou a vypravili se prodávat na slovutný Svět knihy. Pokud jsme měli dříve podezření, že nás takový prodej začíná neuvěřitelně bavit, pátého dne jsme si tím byli jistí! Ale co bych ti povídal, kamaráde celulózní, však si to přečti sám.

Na festival jsme dorazili s celou řádkou nových motivů (na kterých nechal Pavel ruce, oči i karpální tunel) a poprvé jsme předvedli také dětská trička. Přivezli jsme novou letní svíčku a ještě jeden vynález, o jehož výrobu nás požádali sami zákazníci. Nejspíš ho znáš pod názvem kniháček.

Prozradím ti tajemství, deníčku. V roce 2023 se na Světu knihy objevíme také!

Svět knihy Praha 2022

V Praze byla legrace, až nám v uších zvonilo.

Červenec

Zas a znovu jsme měli v dílně málo místa, a tak jsme místo dovolené uspořádali velikou uklízecí a reorganizační akci, na jejímž konci dokázal každý z nás složit kovový regál za tři minuty se zavázanýma očima.

Někdo skládá, někdo fotí

Někdy musí zaskočit na výpomoc i manželky. U Pytlíků vládne kladivem paní domu, zatímco Tom si u zrcadla pročesává své bujné kadeře.

Srpen

Už v červenci jsme začali natáčet videa pro instagram a tiktok, ve kterých jsme se odvážně postavili před kameru. Natočit to úplně první nám zabralo zhruba celé odpoledne, třebaže je ve výsledku dlouhé sotva sedm vteřin.

Byl to ale právě srpen, kdy Michal natočil naše zatím nejúspěšnější video, které nasbíralo neuvěřitelných 573 000 shlédnutí. Jen ať se ti sám pochlubí, parchant jeden

Září

Už jsem ti leccos vyzradil, můj drahý deníčku, a přidám ještě něco — už dávno nejsme v Knihopolisu jen my tři kluci. Náš stroj na knihomolské radosti by vůbec neklapal bez mistryně lisu Niki, vrchního baliče Adama a všechno bychom zvládli mnohem rychleji, kdyby se nám pod nohama ustavičně nemotaly naše děti.

V září se k nám připojila ještě Kristýna a přinesla čtyři vědra nápadů, tři kopy nadšení a dvě nůše úsměvů.

Říjen

Věděl jsi, příteli kroužky svázaný, že v říjnu oslavil Knihopolis první rok své existence? Nevěděl, že? Vůbec si nemysli, že jsme podnikli nějakou obrovskou párty a tebe s sebou nevzali. Pravda je, že jsme se toho času už natolik ponořili do příprav vánoční kolekce, až jsme na nějaké oslavy upřímně zapomněli.

Knihopolské narozeniny 2022

Knihopolská narozeninová párty, jak si ji všichni nepamatujeme.

Listopad

Na sklonku listopadu jsme spustili náš druhý Inkoustový pátek (což, jak víš, je čistě knihopolská tradice a prapůvodce všech těch black fridayů) a od té doby si toho pamatujeme jen velmi málo. 

Tisklo se jako o závod, lis klapal a funěl páru, vzduchem poletovaly útržky lepící pásky. Žádný z vánočních skřítků nikdy nepracoval usilovněji a žádný taky do Vánoc neměl delší vousy.

Prosinec

S posledním balíčkem jsme se řítili na dopravní depo za soumraku 20. prosince. Trůnilo v něm naše letošní 813. tričko, 282. svíčka a 310. plátěnka.

Ještě toho večera jsme také odeslali na Donio částku, kterou každý měsíc schraňujeme z prodejů, aby pomáhala tam, kde je to třeba. Za celý rok se nám společně se všemi knihodraky a knihodračicemi povedlo vybrat a darovat 22 725 Kč.

Kdybys jen věděl, deníčku, jak se moc se těším na rok, který teprve přijde. Máme tolik nápadů na nové motivy a nové výrobky! Ale neboj, všechno ti to popíšu, protože ode dneška do tebe budu psát pravidelně. A začnu hned tím, že… Moment! Co je to za zvuk? Nepřistála nám právě na stole nová objednávka?

Jánatojebuadů!