Knihopolis podruhé na Knižním festivalu Ostrava

ikona_autora_tom Tom
11. 3. 2023 • 5 minut čtení

Milujeme knižní festivaly! K tomuhle zjištění jsme došli přesně před rokem, kdy jsme se na ostravském výstavišti poprvé postavili do čela knihopolského stánku. Teď máme za sebou další ročník a náš třetí festival vůbec. Co se změnilo? Pouze jediná věc. Milujeme knižní festivaly ještě víc!

Přistupte blíže, přistupte blíže

Kdyby měl náš stánek nádrž, patrně byste nás spatřili, jak do ní pumpujeme nitro. Letos jsme se totiž rozhodli, že chceme být nejmilejším a nejzábavnějším místem, na které narazíte. Proto jste si od nás jen za úsměv mohli odnést bonbóny, vtipné záložky nebo omalovánky.

Kdekoho upoutal náš knihopolský literární kvíz. Popravdě jsme si nebyli jistí, kolik z vás se do něj pustí, ale nakonec jsme v osudí napočítali více než 70 vyplněných formulářů!

Chi chi chi

Záložka s nápisem „Nekoukám na porno. Jsem dáma, čtu ho.“ zmizela nejrychleji. I vy jedny!

Teď mě vidíte a teď ne

Další zábavnou disciplínou, kterou jsme si pro vás připravili, byly zatoulané poukazy. Kris poctivě prošmejdila celou Černou louku, dokud neobjevila důmyslné skrýše, kam jsme poukazy schovali. Ani jeden z nich vám neodolal. Nejvíce se bránil ten druhý, než mu po téměř 2,5 hodinách přišla na zoubek slečna Lucka. Světový rekord v hledání zatoulaných poukazů vytvořila slečna Markéta, která objevila třetí poukaz po neuvěřitelných 7 minutách a to, prosím, bez jakékoliv nápovědy!

Jenom mezi námi

Všichni, kdo jste nás v Ostravě navštívili, víte, že náš čarografik Pavel připravil tři nové motivy. V nabídce e-shopu je zatím budete hledat marně, ale nebojte, objeví se tam. Právě teď je exkluzivně tiskneme na trička všech, kdo si je u nás objednali na festivalu.

Nejlepší tým pod sluncem

Pavla jste dokonce na stánku mohli potkat. My vám říkali, že je skutečný!

Pro co jste nám mohli ruce utrhat?

A teď malá hitparáda nejoblíbenějších festivalových výrobků. Na první místě vedou trička. Sotva jsem si v pátek ráno stihl urovnout klobouk, objevila se před pultíkem starší dáma a velice podezřívavě si prohlížela veškerý náš textil. Připravil jsem se na dávku škarohlídství, ale ejhle – paní objednala neuvěřitelných šest triček najednou pro všechny své dcery a vnoučata. Stala se tak absolutní rekordmankou co do velikosti objednávky.

A copak se vám na tričkách nejvíce líbilo? Tradičně víme, že jste rádi upřímní a nosíte v srdci knihovnu. Pro tu vám srdce přímo tepe a vy kvetete, až to někomu může připadat čarovné. Na žebříčku se umístil i jeden z nových motivů, díky kterému víme, že jste v pohodě. (Mrk, mrk!)

Dalšími bezpetržely festivalu byly beze sporu upřímné hrníčky, naše znovu se navrátivší obaly s knihodrakem a zázrak moderního literárního inženýrství – kniháčky. Plátěnky jste vybírali srdečně a vychovaně.

O svíčkách raději ani nepíšu. Přivezli jsme jich krabici a zůstaly nám dva kousky. Proto momentálně v naší nabídce tři vůně neobjevíte. 

Modré obaly se hlásí do služby

Tmavomodrý obal v celé kráse. Již brzy i na e-shopu!

Večerní Prahááá!

Mimochodem, pokud jste pečlivě prozkoumali tašky z nákupu na festivalu, určitě jste v nich objevili Knihopolský věstník – náš vlastní bulvární plátek se spoustou novinek a víceméně pravdivých zpráv. Jak se vám líbí? Pobavil vás některý článek? A všimli jste si osmisměrky na zadní straně? (Zase mrk, zase mrk.)

Staří přátelé...

Teď si povíme o tom, co nedělat, když křtíte knihu. Své by o tom mohla vyprávět Miriam Blahová, naše kamarádka z ostravského Book clubu a autorka románů Příběh slunečnice a Příběh akvamarínu.

Miriam měla na pódiu krásný rozhovor s moderátorkou a taktéž naší kamarádkou Zuzkou alias @bookbug_cz (tu jste mohli poznat podle šibalského úsměvu a naprosto nádherného trička). Zlatým hřebem měl být křest druhé jmenované knihy a tady udělala Miriam fatální chybu, když poprosila našeho Michala, jestli by nemohl bouchnout šampaňské. 

Jsa herec, měl pro to nejlepší předpoklady. Jsa nemehlo, fláknul sebou na zem před padesáti hlavým davem. Víno naštěstí přežilo a knížka byla slavnostně pokřtěna. (Michal tedy šíří vlastní verzi, podle které to byl promyšlený gag hodný Charlieho Chaplina, ale příliš mu to nevěříme.) 

...a nové tváře

Jistě si říkáte, jestli nás navštívily také nějaké celebrity. To víte, že navštívily. A jaké! Měli jsme například tu čest popovídat si s přední českou literární hysteričkou Karolínou Zoe Meixnerovou, kterou možná znáte z instagramového účtu @cojezoe_. Jestli ještě nemáte doma její knihu, tak utíkejte pro ni. My jsme si ji přivezli z festivalu a já už se potutelně culím nad čtvrtou kapitolou.  

Znáte Knihařku? Ne? My jo. Celé dny jsme se točili kolem stánku a Kateřina kolem svého workshopiště, až to vypadalo, že si jen budeme z dálky mávat. Když ovšem festival skončil a všude kolem už se ozýval jen lomoz nakládaných krabic, našli jsme si na sebe chvíli a probrali všechno od knihařského řemesla, hanáckého nářečí až po trendy na instagramu.

Kniharka.cz

Kateřina alias Knihařka je prima holka, která jde za svým snem. V tomhle si zcela rozumíme.

A do třetice všeho dobrého jsme měli možnost potkat Evu Lassler, cosplayerku a autorku fantastického gamebooku Dáma z Agor-Nhat. Probírali jsme všechno možné, ale pokud bych měl vypíchnout jednu věc… co byste řekli na to, kdybychom se objevili na letošní Fantastické Ostravě? ;-)

Knihovnice? Jste tam?

Během festivalu se nám stával takový zvláštní podivná věc. Přicházely za námi slečny a dámy z různých knihoven a ptaly se, zda bychom mohli vyrobit trička pro jejich kolektiv. Samozřejmě, že bychom mohli, jen se ptáme – dámy knihovnice, je vás tam takových více? Hrajeme si s myšlenkou speciální akce pro knihovny a potřebujeme o vás slyšet.

Náš stánek, model 2023

Ostravský knihopolský stánek, model 2023

Tak jo, drazí čtenáři, lhal jsem vám. Existuje totiž jedna věc, kterou na knižních festivalech nejen že nemilujeme, ale rovnou nenávidíme. Vždycky hrozně rychle utečou. Bavili jsme se s vámi neskutečně a doufáme, že jste se vy bavili s námi. Děkujeme za váš zájem, za každý nákup i každé prohozené slovíčko. 

Ostravský knižní festival skončil. Můžeme vzpomínat, můžeme smutnit… anebo se dívat kupředu