Posviťme si na svíčky

ikona_autora_tom Tom
18. 11. 2021 • 3 minuty čtení

Věděli jste, že první dochované svíčky pochází z Číny z doby přibližně 200 let před naším letopočtem? Tehdejší svíčkaři je vyráběli z velrybího tuku, což vyvolalo velkou nelibost zejména u velryb. Někdy okolo roku 1850 chemik James Young destiloval uhlí a roponosnou břidlici, čímž se mu podařilo zasvinit si celý stůl, ale také vynalézt parafín. 

Parafín plný třaskavin

V druhé půlce 19. století se Youngův parafín stal synonymem pro svíčky, protože byl mnohem levnější a dostupnější než tehdy používaný včelí vosk. Parafínové svíčky se snadno barví, dobře vstřebávají vůně a jen tak mimochodem vypouští do ovzduší benzen a toluen. V dnešní době se parafín získává jako vedlejší produkt zpracování ropy. Na parafínové svíčky můžete ještě stále narazit v obchodech – pro skalní fanoušky astmatu a rakoviny je to nutnost, ale my je vřele nedoporučujeme.

blog_img_svicky_detail_puda

Sójový vosk na scénu, prosím!

Ten největší objev v dějinách výroby svíček nastal teprve roku 1991. Tehdy totiž svíčkař Michael Richards objevil sójový vosk. Základem pro výrobu jsou sójové boby, které se očistí, rozdrtí, zbaví slupek a slisují na vločky. Z těch se poté hydrogenací získává olej, který při pokojové teplotě tuhne do sójového vosku. Zbytky z celého procesu slouží jako krmivo pro dobytek.

Sójový vosk je díky tomu:

čistě přírodní
a netoxický

rostlinného
původu
v přírodě
rozložitelný
obnovitelná
surovina

A to ještě není všechno, křičeli by v teleshoppingu a my křičíme také, protože sójový vosk má oproti parafínu několik dalších úchvatných vlastností:

hoří
o 50 % déle

vypouští
o 90 % méně sazí
dá se umýt
vodou a mýdlem
rychleji
uvolňuje vůně

Asi netřeba dodávat, že v Knihopolisu nabízíme jen svíčky ze 100% sójového vosku.

Vůni svíčkám dodává kombinace esenciálních olejů a vonných olejů na přírodní bázi. Jsou to koncentrované výtažky z listů, semen, kořenů, jehličí, květů, plodů, bobulí a siličnatých rostlin. Vůně se k vám tedy dostane stejně přirozeně, jako byste šli do luk či lesů a očichávali všechno kolem.

blog_img_svicky_detail_noc

Jak se o svíčku starat

Vyvenčit, podrbat a třikrát denně masáž… jsou věci, které s knihopolskými svíčkami dělat nemusíte. Přesto doporučujeme pár zásad, díky kterým si svíčky užijete naplno:

udržujte délku knotu cca 5 mm – příliš dlouhý knot zbytečně čoudí
pakliže se konec knotu zkroutil nebo je na něm houbovitý výrůstek, ustřihněte jej
nechte svíčku hořet vždy alespoň tak dlouho, dokud se hladina vosku nerozpustí až k okraji sklenice – vyhnete se tak propadání vosku a svíčka vám déle vydrží
nenechte svíčku hořet déle než 4 hodiny – sklenice i vosk se pak příliš zahřejí a svíčka vám dohoří rychleji
mezi hořením dopřejte svíčce alespoň 5 hodin odpočinku, aby vosk zase patřičně ztuhl
nenechávejte hořící svíčku bez dozoru, dejte pozor na hořlavé věci v okolí, průvan, zvědavé děti a domácí mazlíčky
nenechte svíčku dohořet až k úplnému dnu sklenice – v některých situacích by se sklo mohlo přehrát a prasknout
na svíčku sahejte, až úplně vychladne a knot ani trochu nezáří

A ještě jeden tip na konec: Když už vám svíčka jednou provždy dohoří, můžete sójový vosk jednoduše vymýt a praktická sklenička vám zůstane. Pokud pro ni nemáte využití, pak ji samozřejmě přivítá jakýkoliv kontejner na sklo.

Vyzkoušejte knihopolské svíčky na vlastní nos

Noc v knihkupectví
Noc v knihkupectví
Důmyslná kombinace santalu, cedrového dřeva a sladké vanilky lapená pod víčko ručně vyrobené svíčky ze 100% sójového vosku.
Půda plná knih
Půda plná knih
Cedrové dřevo, skořice a pomeranč se snoubí v ručně vyrobené svíčce ze 100% sójového vosku
Šťastně až na věky
Šťastně až na věky
Sladká harmonie třešně, čokolády a santalového dřeva pohladí vaše smysly díky této ručně vyrobené svíčce ze 100% sójového vosku.
Zahrada příběhů
Zahrada příběhů
Osvěžující směs levandule, citronu a santalového dřeva ukrytá v ručně vyrobené svíčce ze 100% sójového vosku.